Anasayfa

Salyangoz Sıvısı Nedir?

Antik Yunan’dan günümüze güzelliğine meraklı kadınların en çok kullandığı doğal ürünlerden biri olan salyangoz sıvısının faydalarını sizler için derlemek istedik. Zaman zaman ülkemizde de moda haline gelip sonra unutulsa da salyangoz özlü ürünler başta Güney Kore olmak üzere, diğer Asya ülkelerinde, Amerika ve Rusya’da güzelliğine düşkün hanımlar (ve beyler) in vazgeçemediği kozmetik ürünler arasındadır.

İçerdiği etken maddeler bircok kozmetik üreticisi tarafından en kaliteli ürünlerinde tercih edilmekte (allantoin, collagen, hyaluronic acid, glycolic acid vb), ancak bircoğu sentetik olarak üretilip piyasaya sürülmektedir – bu yüzden birçok üründe amaçlanan etki görülmemektedir. Örneğin Türkiye’de üretilen ‘’salyangoz kremleri’’ nde sentetik alantoin ya da binde 5-10 oranlarında salyangoz özütü kullanılmakta, böylece istenen etki alınamamaktadır. Kalitesi yüksek ve etkili salyangoz ürünlerinde yalnızca salyangoz özütü kullanılmakta ve oranlar %30 ila %97 arasında (krem den seruma) değişmektedir

Peki Salyangoz Sıvısının Faydaları Nelerdir?

Zengin etken madde içeriğiyle salyangoz sıvısı (özütü) ciltte oluşan dehidrasyon ve hassaslık kökenli tüm problemler için iksir sayılabilecek bir doğal maddedir. Salyangoz kendi kabuğunu onarmakta o kadar ustadır ki (kırılan kabuk birkaç günde eski haline gelir), bu yeteneği kozmetik ve tıp endüstrisi tarafından iştah kabartıcıdır.

İçeriğindeki;

  • Protein ve Vitaminler – Cildi zenginleştirir ve yumuşatır.
  • Naturel Kollajen ve Elastin – İnsan cildinin bağ dokusunun ana bileşenleridir.
  • Naturel Glikolik Asit –Ciltteki ölü hücreleri döker, böylece cildin üzerindeki kırışıklıkları ve ifade çizgilerini ortadan kaldırır. Salyangoz özü içerisindeki glikolik asit sentetik olmadığından cildi tahriş etmez.
  • Naturel Alantoin – Cildin yenilenmesini sağlar. Yara ve lekelerin görünümünü azaltmaya yardımcı olur. Yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur ve neredeyse hiç iz bırakmaz.
  • Hyaluronic Asit – Cildin nemli kalmasını sağlar.

Ciltteki kızarıklıklara ve irritasyona karşı etkisiyle özellikle akne tedavisinde, yara iyileştirici özelliğiyle ameliyat sonrası dikiş izlerinin yok edilmesinde, tıpta ülser tedavisinde (güney İtalya’da çok yaygın şekilde saf haliyle, tıpta işlenmiş haliyle) yaygın olarak kullanılmaktadır. Kullanan sedef (psoriasis) hastalarında hastalığın ilerlemediği görülmüş, birçok kullanıcıda yaralar kullanım boyunca küçülmüş hatta kaybolmuştur.

Yapılan birçok klinik araştırmada salyangoz özütü ürünleri kullananların etkilerini kullandıkları anda gördüklerini, bir hafta ve bir ay sonra da kırışıklık ve genç görünümde ciddi sonuçlar aldıkları tespit edilmiştir.

Salyangoz Sıvısı Nasıl Elde Edilir?

Çok karşılaşılan bir sorudur, kesinlikle salyangozlara zarar verilmeden üretilir. Anavatanı Ege olan, oradan tüm Akdeniz havzası ve Avrupa’ya yayılan Helix Aspersa türü salyangozdan elde edilir (Afrika dev salyangozu ya da diğer türlerden üretilenlerin etken madde oranları düşüktür).

Salyangozlar hibernasyondan (kış uykusu) çıkarken elde edilir ve bir salyangoz tek seferde en fazla 0,2 ml salyangoz sıvısı verebilir. Sağımdan sonra salyangozlara yoğun bir beslenme program uygulanıp tekrar hibernasyona girmeden enerji depolamaları sağlanır. Salyangoz özlü ürünlerin fiyatının yüksek olma sebebi budur.

Salyangoz Sıvısının Tıptaki Yeri

Araştırmalar, salyangoz mukusunun, birçok biyoaktif bileşiği sayesinde, yara iyileşmesini kolaylaştırma ve enfeksiyonlarını önleme yeteneğine sahip olduğunu göstermektedir. Journal of Complementary and Integrative Medicine dergisinde antibakteryel özellikleriyle  salyangoz sıvısının tıpta daha gidecek çok yolu olduğunu, bilhassa sedef, rosa, mantar gibi birçok deri hastalığının iyileşmesinde, yanık, yara izi, leke ve kronik aknelerin giderilmesinde kullanımının artacağını belirtilmiştir. Elde edilen sonuçlara dayanarak, bu doğal ürünün daha ileri araştırmaların potansiyel bir konusu olabileceği açıkça görülmektedir. Aktif bileşenleri ile ilgili yeni bulgular, geleneksel antibiyotiklere alternatif olarak terapötik ve farmakolojik kullanımlar için yeni ürünlerin formülasyonu için bir başlangıç ​​noktasıdır. Doğal peptitler, sıvısından çıkarılanlar gibi, tedavide potansiyel alternatifler olarak kabul edilebilir.

Piyasadaki Salyangoz Sıvılı Ürünlere Güvenebilir miyiz?

Pek değil. Her ne kadar salyangoz yaygın bir canlı türü gibi algılansa da, sıvısı kullanılan Helix Aspersa türü cok hassas bir tür olduğundan ve ”snail secretion filtrate” yani salyangoz sıvısı üretimi özen ve hijyen gerektiren bir süreç olması nedeniyle pahalı bir hammaddedir. Salyangozlara zarar vermeden yapılan işlem sırasında (yılda 1 ya da 2 defa) her bir salyangozdan en fazla 0,1-0,2 gram salyangoz sıvısı elde edilir. Bu nedenle pahalı bir hammadde olan salyangoz sıvısı piyasada bulunan birçok krem vb ürünlerde (bakanlığın miktar kısıtlaması olmadığından) binde 5-10 oranlarında kullanılarak adına ‘salyangoz kremi’ denmekte, ama sonuçlar istenilen seviyede olmamaktadır.

Ancak serumlarda durum farklıdır. Serum yapan üreticiler ürünlerinin içeriğini belirtirken salyangoz sıvılı serum olabilmesi için ambalaj üzerine kozmetik ürünün ne kadar salyangoz sıvısı içerdiğini yazmak zorunda ve bakanlık ta önemli yaptırımlarla içeriğin doğruluğunu denetlemektedir. Tavsiyemiz salyangoz sıvılı ürün alırken saflık derecesini mutlaka kontrol etmeniz, kremden çok ihtiyacınıza yönelik serum tercih etmenizdir.

——————————————————————————————————————

Bazı Doğal Ürünlerin Faydaları

  • Sarı papatya ve rezene cildi ferahlatır
  • Yeşil çay tahrişe karşı koruyucucudur
  • Çuhaçiçeği nemlendirir
  • Üzüm çekirdeği ve soya kırışıklık ve yaşlanma geciktirici özelliklere sahiptir
  • Salyangoz sıvısı : Yukardakilerin hepsi